Ändra
Välj din vårdcentral

Vaccinationer

Välkommen till Helsa vårdcentral Glänninge.

Influensavaccinering 2020-2021

Boka tid för vaccinering via 1177 och telefon: 0430-67 20 50. Med anledning av covid-19 och för att minska smittspridningen erbjuder vi i år inte drop in.

Perioden 3 november - 28 februari kan personer som tillhör riskgrupperna vaccinera sig utan kostnad. Vi vaccinerar endast personer i riskgrupperna perioden 3 - 30 november. Du tillhör riskgruppen om du är 65 år eller äldre, samt yngre personer som har vissa underliggande sjukdomar eller är gravida. Från den 1 december kan personer utanför riskgrupperna vaccinera sig för 280 kr.

Övriga vaccinationer

Vi erbjuder TBE-vaccinering, Gardasil samt resevaccin. Ring 0430-67 20 50 för att boka tid.

Plåster

Helsa erbjuder vaccination mot bl a TBE och influensa samt resevaccin och Gardasil. Vaccinationsutbudet kan variera på vårdcentralerna.

TBE-vaccin

Många av Helsas vårdcentraler erbjuder vaccinering mot TBE. Det finns ingen behandling mot TBE, den hjärninflammation som sprids via fästingar. Vistas man mycket i fästingtäta områden är det klokt att vaccinera sig. Sjukdomen uppträder mellan april och november, augusti till september är den mest riskfyllda perioden. Ta två sprutor inför säsongen med en månads mellanrum. Vi rekommenderar att vaccinationen påbörjas i god tid före fästingsäsongen.

Vem bör inte vaccinera sig mot TBE?

Barn under ett år ska inte vaccineras mot TBE. En person som fått allvarlig (livshotande) reaktion mot en föregående dos ska inte vaccineras. Personer som har en svår allergi mot en vaccinkomponent ska inte heller vaccineras. Mer information finns på 1177.

Resevaccin

Ett fåtal av Helsas vårdcentraler erbjuder resevaccin. För att underlätta vaccinationsrådgivningen är det bra om du har ditt resmål klart inför besöket. Det är bra om du har med information om dina tidigare vaccinationer. Gå gärna in på 1177 för mer information.

Gardasil

Många av Helsas vårdcentraler erbjuder vaccinering med Gardasil. Gardasil är ett vaccin mot vissa kondylomvirus som orsakar livmoderhalscancer.

Sedan 1 januari 2010 ingår vaccination mot HPV för flickor 10-12 år gamla i det allmänna vaccinationsprogrammet. Elevhälsan ansvarar sedan juni 2016 även för kompletterande vaccination avseende HPV till flickor upp till 18 år.

cross