Känner du nedstämdhet, oro, ångest, stress eller har sömnproblem?
Välkommen till Helsa vårdcentral Sundbyberg på drop in eller via bokad tid.
Drop in till psykolog/kurator
Öppettider: tisdagar kl. 08.00-11.00
Här får du träffa en psykolog eller kurator med KBT-inriktning.
Boka tid via 1177
Om du vill boka en tid hos någon ur vårt psykosociala team är du välkommen att boka via våra e-tjänster på 1177 Vårdguiden.
Helsa är en del av Kry, och genom appen kan du få hjälp hos psykolog via videosamtal. Ladda ned appen i App Store eller Google Play.
Under ditt första besök hjälper vi dig att ringa in dina besvär, bedömer vilka beteendeförändringar och verktyg som kan hjälpa dig ur problemen och planerar för nästa steg. Vi kan erbjuda bland annat föreläsningar om vanliga psykiska symtom, guidad självhjälp, gruppbehandlingar och individuella KBT-samtal.
Tala med någon!
Livet går inte alltid som på räls. Ibland händer det sådant som man inte är rustad för och det kan bli nödvändigt med KBT-samtal. Var fjärde svensk lever med psykisk ohälsa. Allt fler upplever sig ha besvär med nedstämdhet, oro, ångest och sömnbesvär. Dessa besvär har ökat i alla åldersgrupper upp till pensionsåldern under senare år.
Ökningen av besvär har främst skett hos unga vuxna, speciellt bland yngre, korttidsutbildade kvinnor. Trots detta är det endast en mindre del av alla med psykiska problem som söker professionell vård eller får en psykiatrisk diagnos.
Varför mår vi dåligt?
Psykisk ohälsa är ett vitt begrepp. Det innefattar allt från psykisk sjukdom och allvarlig psykisk störning till att uppleva psykiska besvär som mer eller mindre stör ditt välbefinnande och som påverkar ditt dagliga liv. Det finns många orsaker till psykisk ohälsa.
Nedstämdhet hos nyblivna föräldrar
Att få barn är en stor omställning. Som förälder är man känslomässigt öppen vilket gör en lyhörd för barnets känslor och behov. Men den känslomässiga öppenheten gör en också sårbar.
Ungefär var tionde förälder känner sig nedstämd under någon period under barnets första år. För vissa börjar känslorna redan under graviditeten. Nedstämdheten är ofta övergående och kan lätta av
att man pratar med någon, får vila och förståelse. Depression är
ett allvarligare tillstånd som behöver behandlas med psykologisk
eller medicinsk behandling. Eftersom barn påverkas av föräldrars känslolägen är det angeläget att söka hjälp om man drabbas som nybliven förälder. Att prata med sjuksköterskan på BVC eller komma på ett samtal hos en psykolog på vårdcentralen är ett bra första steg när man inte mår bra.
Välj din vårdcentral i listan. Vi kommer spara ditt val på den här enheten så att du snabbt kan komma åt den. Du kan när som helst ändra eller ta bort ditt val.