Ändra
Välj din vårdcentral

Vaccinationer

Välkommen till Helsa vårdcentral Skarptorp.

Influensavaccinering 2020-2021

Med anledning av covid-19 och för att minska smittspridningen erbjuder vi i år inte drop in. Boka istället tid för vaccination via 1177 eller telefon: 011-19 08 00.

Du som är 65 år och äldre, är gravid eller har vissa kroniska sjukdomar erbjuds kostnadsfri vaccination mot influensa till och med den 28 februari.

Ta med ifyllt influensaformulär, som du över 65 år fått i brevlådan. Formuläret går även att skriva ut här.

Läs mer om vaccination mot influensa.

2020-11-25: Det är för tillfället slut på Pneumovax (vaccin mot pneumokockinfektion). Vi kommer meddela här när vi får leverans igen.

Plåster

Helsa erbjuder vaccination mot bl a TBE och influensa samt resevaccin och Gardasil. Vaccinationsutbudet kan variera på vårdcentralerna.

TBE-vaccin

Många av Helsas vårdcentraler erbjuder vaccinering mot TBE. Det finns ingen behandling mot TBE, den hjärninflammation som sprids via fästingar. Vistas man mycket i fästingtäta områden är det klokt att vaccinera sig. Sjukdomen uppträder mellan april och november, augusti till september är den mest riskfyllda perioden. Ta två sprutor inför säsongen med en månads mellanrum. Vi rekommenderar att vaccinationen påbörjas i god tid före fästingsäsongen.

Vem bör inte vaccinera sig mot TBE?

Barn under ett år ska inte vaccineras mot TBE. En person som fått allvarlig (livshotande) reaktion mot en föregående dos ska inte vaccineras. Personer som har en svår allergi mot en vaccinkomponent ska inte heller vaccineras. Mer information finns på 1177.

Resevaccin

Ett fåtal av Helsas vårdcentraler erbjuder resevaccin. För att underlätta vaccinationsrådgivningen är det bra om du har ditt resmål klart inför besöket. Det är bra om du har med information om dina tidigare vaccinationer. Gå gärna in på 1177 för mer information.

Gardasil

Många av Helsas vårdcentraler erbjuder vaccinering med Gardasil. Gardasil är ett vaccin mot vissa kondylomvirus som orsakar livmoderhalscancer.

Sedan 1 januari 2010 ingår vaccination mot HPV för flickor 10-12 år gamla i det allmänna vaccinationsprogrammet. Elevhälsan ansvarar sedan juni 2016 även för kompletterande vaccination avseende HPV till flickor upp till 18 år.

cross